به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه ای تهران، "رحیم هاشمی" در این نشست تخصصی به تاریخچه استفاده از منابع آبی در ایران اشاره کرد و افزود: کشور ما هزاران سال سابقه در مدیریت منابع آبی دارد، اما در چند دهه اخیر با ورود تکنولوژیهای جدید و تغییر الگوهای مصرف، با افت سطح آب های زیرزمینی مواجه شدهایم.
وی همچنین به نقش تکنولوژی در بهرهبرداری از منابع آب اشاره کرد و گفت: در گذشته، برداشت آب از طریق قناتها و چاههای دستی انجام میشد، اما با ورود پمپهای برقی و حفاریهای عمیق، نحوه برداشت آب تغییر کرد و این امر منجر به افزایش تعداد چاههای عمیق و افت سطح آب زیرزمینی شد.
هاشمی ضمن تاکید بر تبعات و اثرات منفی این تغییرات بر وضعیت منابع آبی و ضرورت مدیریت پایدار این منابع ارزشمند الهی اظهار کرد: با توجه به نیاز روزافزون به آب در بخشهای کشاورزی و صنعتی، ضرورت بازنگری در روشهای برداشت و استفاده از منابع آبی بیش از پیش احساس میشود و اینجاست که لزوم توجه به بحث آموزش و نهادینه کردن فرهنگ مصرف صحیح آشکار می شود.
وی با بیان اینکه در دنیای امروز، مدیریت منابع آب به یکی از دغدغه های اصلی تبدیل شده است، گفت: اگر آموزش درستی به افراد جامعه در سطوح مختلف داده شود، هر فرد به فراخورجایگاهی که در جامعه و زندگی شخصی خود دارد میتواند با اتخاذ روشهای بهینه، تأثیر مثبتی بر روی منابع آبی کشور بگذارد و به کاهش بحرانهای آبی کمک کند.
هاشمی افزود: آموزش و آگاهی در مورد ارزش آب و روشهای بهینهسازی مصرف آن، به ویژه برای کشاورزان، و استفاده از تکنولوژیهای نوین در کشاورزی و مدیریت آب میتواند به اتخاذ تصمیمات بهتر در زمینه استفاده از منابع آبی و کاهش مصرف کمک کند.
کارشناس حفاظت و بهره برداری از منابع آب شرکت با اشاره به طرح داناب که در راستای افزایش دانش و آگاهی دانش آموزان دوره اول متوسطه اجرا می تصریح کرد: آموزش به نوجوانان در مورد اهمیت آب و راههای صرفهجویی در آن میتواند رفتارهای بهتری را در آینده ایجاد کند. همچنین، درک تأثیر مصرف آب در بخشهای کشاورزی و صنعتی بر منابع آبی، میتواند به تصمیمگیریهای بهتری منجر شود. چرا که دانش آموزان امروز به زودی وارد جامعه فردای ما خواهند شد و هر کدام از آن ها به عنوان پدران، مادران، محققان، مهندسان، مدیران و حتی تصمیم گیران حوزه صنعت آب، صنعت و کشاورزی کشور نقش بسیار مهم و به سزایی دروضعیت منابع آبی در آینده ایفا خواهند کرد.
وی افزود: با توجه به اهمیت موضوع ، نیاز به افزایش آگاهی عمومی و حساسیت نسبت به مسائل مربوط به آب بیشتر از هر زمان دیگری احساس میشود و مسئولان و نهادهای آموزشی باید تلاش کنند تا با برنامههای آموزشی مؤثر، نسلهای آینده را نسبت به اهمیت حفاظت از منابع آبی آگاه سازند که طرح داناب با توجه به آموزش های بنیادینی که در حوزه منابع آبی به ویژه آب های زیرزمینی ارائه می دهد، یکی از بهترین قالب های آموزشی برای گروه سنی نوجوانان می باشد.
هاشمی در پایان با تاکید بر اینکه اما اگر بتوانیم با آموزش صحیح و افزایش آگاهی عمومی، حساسیت بیشتری نسبت به این موضوع ایجاد کنیم، احتمالاً میتوانیم از بحرانهای آبی جلوگیری کنیم، خاطر نشان کرد: باید توجه داشت که مسئولیت ما به عنوان شهروندان تنها به خودمان محدود نمیشود. ما باید به نسلهای آینده نیز فکر کنیم و تلاش کنیم تا منابع طبیعی را به شیوهای پایدار مدیریت کنیم.
در ادامه این نشست، "پگاه نظری" رییس اداره تکنولوژی و گروه های آموزشی اداره کل آموزش و پرورش شهرستان های استان تهران نیزدر این نشست، ضمن تشکر از شرکت آب منطقه ای تهران برای برگزاری این نشست تخصصی، اظهار کرد: با توجه به وضعیت منابع آبی که در این کارگاه شرح داده شد، برگزاری این نشست های هم اندیشی و کارگاه های آموزشی به منظور افزایش آگاهی و تقویت همکاری ها بسیار مفید و به جا می باشد.
وی در ادامه افزود: آموزش و پرورش به سبب ارتباط مستقیم با دانش آموزان و اولیای آن ها می تواند جایگاه ویژه ای در اشاعه فرهنگ مصرف صحیح آب و انتقال آموزش های لازم درباره اهمیت آب و چالشهای مربوط به آن در سریع ترین زمان ممکن داشته باشد که این آگاهی میتواند به تغییر رفتارها و نگرشهای دانشآموزان نسبت به مصرف آب کمک کند.
نظری در ادامه با بیان اینکه آموزش و پرورش میتواند به دانشآموزان احساس مسئولیت در قبال منابع آبی را القا و با تقویت حس مسوولیت پذیری آنها را تشویق به مشارکت در فعالیتهای حفاظت از آب کند، تصریح کرد: طرح داناب یک طرح چند بعدی است که در حوزه آموزش، فرهنگسازی و نوآوری و تقویت مهارت های علمی دانش آموزان فعالیت می کند و میتواند شامل فعالیتهای عملی و پروژههای گروهی باشد که به دانشآموزان مهارتهایی مانند مدیریت منابع آب، طراحی سیستمهای آبیاری و استفاده از تکنولوژیهای نوین در مصرف آب را آموزش دهد.
رییس اداره تکنولوژی و گروه های آموزشی اداره کل آموزش و پرورش شهرستان های استان تهران با تأکید بر ضرورت طرح این موضوع در رسانههای عمومی، به ویژه صدا و سیما، خواستار توضیحات بیشتر درباره اقدامات دولت در راستای مصرف بهینه و نگهداشت آب شد و افزود: مردم باید از تلاشها و برنامههای دولت آگاه شوند تا بتوانند در کنار مسئولین، در راستای حفظ منابع آبی کشور اقدام کنند.
در پایان، این همکار ضمن ابراز آمادگی برای همکاری با شرکت آب منطقه ای تهران، تأکید کرد: حفاظت از منابع آبی وظیفه ملی و همگانی است و ما به عنوان متولیان آموزش و فرهنگسازان، باید در کنار دانشآموزان جوان، به بحثهای جدی پیرامون منابع آب و مدیریت آن بپردازیم.
گفتنی است، در پایان شرکت کنندگان در کارگاه از بخش های مختلف سد لتیان و وضعیت منابع آبی این سد بازدید کردند و توضیحات علمی از سوی کارشناس امور بهره برداری سد لتیان ارائه و در پایان سرگروه های آموزشی و دبیران منتخب حاضر در این بازدید در جلسه پرسش و پاسخ شرکت و اطلاعات مربوطه از سوی کارشناسان را دریافت نمودند.