عضو هیات علمی دانشکده عمران دانشگاه تهران از افزایش سرعت ارزیابی آثار تغییر اقلیم با استفاده از روش های شبیه سازی بیلان آب های سطحی خبر داد.
به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه ای تهران، دکتر" بنفشه زهرایی" امروز دوشنبه (9 دی ماه 92) با اعلام این خبر، اظهار کرد: افزایش ارزیابی آثار تغییر اقلیم و آب و هوا با استفاده از روش های شبیه سازی بیلان آب های سطحی به شکل قابل ملاحظه ای افزایش می یابد و می توان از آن استفاده نمود.
زهرایی با اشاره به اینکه مدل های بارش-رواناب به دو شکل مدل عمومی بارش – رواناب و مدل بیلان مطرح و بررسی می شود، گفت: مدل عمومی بارش-رواناب شامل مجموعه ریاضی است كه هدف آن کشف ارتباط مفهومی یا ریاضی بارش و رواناب به ویژه در مقیاس روزانه و کمتر از آن است.
وی در ادامه با تشريح رویکرد دوم که به مدل های بیلان معروف است، افزود: این مدل ها به منظور تشخیص ارتباط بين بارش و رواناب بر معادله پیوستگی رطوبت خاک تکیه دارند. در این مدل ها، اجزای مختلفي شامل تبخیر (و یا تبخیر و تعرق)، بارش، رواناب مستقیم و سریع، رواناب پایه و يا بارش تبدیل شده به برف و میزان آب معادل برف و همچنين امکان تبادل آب با سفره آب هاي زیر زمینی در نظر گرفته مي شود.
عضو هیات علمی دانشگاه تهران همچنين خاطر نشان کرد: استفاده از اين مدلها هرچند جايگزين قضاوت های کارشناسی در زمينه محاسبه بيلان حوضه ها نمیشود، اما میتواند سرعت محاسبات را به ميزان قابل توجهی افزايش داده و زمينه پاسخ گويي سريع تر به سوال هاي مديريتی در ارتباط با ارزيابی اثرات تغييرهاي آب و هوايي يا تغيير اقليم در فصول يا دوره های مختلف زمانی را فراهم سازد.
وی در پايان تصريح كرد: بررسیهای انجام شده در مورد کاربرد اين مدلها در چند حوضهآبريز مختلف در داخل و خارج از کشور نشان داده است که اين مدل ها توانايي قابل توجهی در مدلسازی بيلان آب هاي سطحی در حوضه هایي با اقليم های کاملا متفاوت را دارند.