معاون استاندار تهران هشدار داد:
به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه ای تهران، "عبدالرضا چراغعلی" در نشست جلسه سازگاری باکم آبی گفت: متوسط ارتفاع بارش در استان تهران 280 میلی متر است که اندکی بالاتر از میانگین کشوری محسوب می شود.
وی میزان سرانه آب مصرفی استان تهران را حدود 355 مترمکعب در سال عنوان کرد و گفت: با توجه به جمعیت مستقر در استان و منابع آب موجود این میزان سرانه بسیار پایین بوده و استان تهران دومین استان فقیر کشور از نظر منابع آبی محسوب می شود.
معاون استاندار تهران با اشاره به اینکه استان تهران سالانه به طور میانگین 200 میلی متر پایین می رود گفت: نتیجه این فرونشست ها در بلندمدت تخریب ابنیه ها و زیرساخت ها است.
وی رشد اقتصادی وتوسعه فعالیت های صنعتی و انتشار گازهای گلخانه ای و افزایش تولید پسماند از مهمترین رخدادهای اجتماعی و اقتصادی چند سال اخیر نام برد و افزود: افزایش سیلابهای مخرب، افزایش نسبی درجه حرارت و تبخیر و تعرق، ذوب سریع برف، افزایش بی رویه مصرف منایع آب و بحران آب از نتایج این رخدادها است.
چراغعلی با بیان اینکه مصرف بی رویه منابع آب زیرزمینی باعث ایجاد چالش های بسیاری برای استان شده است، گفت: افت کیفیت مخازن آب زیرزمینی وشور شدن منابع آبی و خاک، کاهش پتانسیل و ظرفیت آبخوان ها و بروز مشکلات تامین آب در بخش های مختلف مصرف بویژه شرب، فرونشست زمین وتخریب ابنیه و زیرساخت های شهری و روستایی وتخریب اراضی کشاورزی و افزایش آلودگی های زیست محیطی از جمله تبعات مصرف بی رویه منابع آب زیرزمینی است.
وی یادآور شد: مصرف بهینه آب درهمه بخش های مصرف ، افزایش بهره وری آب ،کاهش مصرف آب درراستای حفظ منابع آب و رعایت حقوق مخازن آب زیرزمینی به عنوان یکی از مهمترین عوامل بقاء و حفظ سرمایه گذاری های موجود در بخش های مختلف صنعتی و کشاورزی ونیز شرب شهروندان استان است.
معاون استاندار با تاکید بر لزوم تعامل همه دستگاه های اجرای ی برای مدیریت مصرف آب خاطرنشان کرد: بالا بودن سطح تحصیلات بهره بردارن منابع آب، امکان جایگزینی پساب تصفیه شده برای مصارف کشاورزی و همکاری دستگاه قضایی و انتظامی از پتانسیل های خوب موجود در استان است که از آنها می توان جهت صیانت از منابع آب استفاده کرد.
همچنین "یوسف رضاپور" مدیرعامل شرکت آب منطقه ای تهران در این جلسه با بیان اینکه منابع آب در دسترس استان حدود 4854 میلیون متر مکعب است، گفت: متاسفانه حدود 86.5 درصد از این منابع مورد استفاده قرار می گیرد که همین موضوع استان را در معرض بحران شدید آبی قرار داده است.
وی با اشاره به اینکه بر اساس استانداردها فقط باید 40 درصد منابع آب در دسترس مورد استفاده قرار گیرد تا خللی از نظر تامین آب به وجود نیاید، گفت: مصرف 40 تا 60 درصد منابع نشانگر وجود تنش آبی و مصرف بیش از 60 درصد بیانگر بحران آبی است که این رقم اکنون در استان تهران افزون بر 86.5 درصد است.
رضاپور تصریح کرد: برای خروج از شرایط بحرانی و رسیدن به مرحله تنش آبی باید حدود 1288 میلیون متر مکعب از مصارف آب استان کاهش یابد که این میزان کاهش طی یک افق 20 ساله برنامه ریزی شده است.
وی یادآور شد: در 5 سال اول این برنامه همه دستگاه های اجرایی موظف هست در مجموع 420 میلیون متر مکعب از مصارف خود را کاهش داده که سهم هر بخش مشخص است و این مهم فقط با همیاری دستگاه های متولی میسر خواهد شد.
وی در پایان گفت: هرآنچه که امکان انتقال منابع آب بوده برای تامین آب استان انجام شده و دیگر پتانسیل بیشتری برای این موضوع وجود ندارد بنابراین جهت تامین پایدار آب باید مدیریت مصرف را الگوی خود قرار داده و اقدامات را با منابع آبی موجود سازگار کنیم.
در ادامه نیز نمایندگانی از وزارت نیرو، وزارت جهاد کشاورزی، وزارت صنعت، معدن و تجارت و سایر سازمان های مربوطه پیرامون برنامه سازگاری با کم آبی استان تهران با یکدیگر به گفتگو و تبادل نظر پرداختند.