مدیر دفتر مطالعات پایه منابع آب شرکت اعلام کرد:
به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه ای تهران، سمینار امکان سنجی تخلیه رسوب سدها با حضور کارشناسان شرکت مدیریت منابع آب ایران، مدیران و کارشناسان دفاتر بهره برداری و نگهداری از تاسیسات آبی و برقابی، فنی، طرحهای توسعه منابع آب و امور نظارت بر بهره برداری و نگهداری از سدهای پنجگانه به همت کمیته تحقیقات (دفتر مطالعات پایه منابع آب) شرکت روز گذشته( 5 مردادماه 95) برگزار شد.
در ابتدای این نشست مهندس "حسن برنا" مدیر دفتر مطالعات پایه منابع آب شرکت ، آشنایی با روش های نوین تخلیه رسوب، بومی سازی و نیز کاربردی کردن آن در رسوب زدایی سدهای پنجگانه حوزه عملکرد شرکت آب منطقه ای استان تهران را هدف برگزاری از این سمینار دانست و گفت: باتوجه به اعلام نیاز دفتر بهره برداری و نگهداری از تاسیسات آبی و برقابی بعنوان واحد بهره بردار و طرحهای عمرانی ، این نشست پیرو سمینار برگزار شده مورخ 12 اسفندماه 94 با موضوع معرفی روش های انحصاری رسوب زدایی شرکت Sedicon برگزار گردید .
وی با بیان اینکه این نشست در تلاش برای ارزیابی و امکان سنجی به کارگیری این روش ها در سدهای پنجگانه حوزه عملکرد شرکت آب منطقه ای استان تهران است، ادامه داد: کمیته تحقیقات ( دفتر مطالعات پایه منابع آب ) امکان این ارتباط بین مجریان آن و بهره برداران را فراهم کرده تا در ادامه تعامل و همکاری بیشتر براساس نیازها بین این دو بخش برقرار شود.
در ادامه این نشست" کامران رحمتی" مدیر عامل شرکت آنشان ، نماینده انحصاری شرکت Sedicon خلاصه ای از عملکرد شرکت درخصوص سدهای دامغان و دز را ارائه نمود .
رعنا عراقی کارشناس فنی شرکت آنشان با ارائه پروژه تخلیه رسوب سد دز، تصریح کرد :طی جلسات برگزارشده با سازمان آب و برق خوزستان و بازدیدهای انجام شده از سد دز و با توجه به انباشت زیاد رسوبات در پشت سد در بیش از 50 سال گذشته و نزدیک شدن رسوبات به ورودی نیروگاه ، شرکت سدیکون طرح تخلیه رسوب از مخزن سد دز را با استفاده از سیستم Dredging و از طریق حفر یک میکروتونل و تخلیه در تونل های سرریز را پیشنهاد نموده است . سیستم Dredging یک سیستم hydro – suction می باشدکه بدون بکارگیری انرژی خارجی برای تخلیه رسوب و تنها از اختلاف فشار موجود بین تراز مخزن و خروجی لوله تخلیه و از نیروی ثقلی جهت تخلیه رسوب بهره می گیرد که شرکت سدیکون طرح خود را در قالب یک گزارش که شامل برآورد اقتصادی نیز می باشد به سازمان آب و برق خوزستان ارائه کرده است .
زهرا مهدوی کارشناس فنی دیگر شرکت مذکور در ادامه پروژه تخلیه رسوب سد دامغان را ارائه کرد و افزود :با توجه به کاربری سد دامغان به منظور تأمین آب کشاورزی و شرب و حیاتی بودن آب در منطقه سمنان و نیز بعلت انباشت زیاد رسوب با گذشت حدود 10 سال از بهره برداری این سد ، شرکت سدیکون با همکاری شرکت مدیریت منابع آب ایران و شرکت آب منطقه ای سمنان و بعد از جمع آوری اطلاعات و بازدید انجام شده ، استفاده از سیستم Dredging را جهت تخلیه رسوب سد پیشنهاد کرده است .
وی افزود: براساس این طرح تخلیه رسوب به دو شیوه اجرا خواهد شد. نخست اینکه تخلیه رسوب در محدوده دریچه تحتانی که انباشت حدود 5/9 متر رسوب در جلوی این دریچه کارآیی آن را دچار اختلال کرده انجام خواهد شد و دوم اینکه به منظور کاهش مصرف آب، یک حوضچه آرامش در پائین دست سد احداث خواهد شد که رسوبات در آن قسمت ته نشین شده و آب باقیمانده با میزان مواد معلق مجاز جهت مصارف کشاورزی و آشامیدنی استفاده می شود.
گفتنی است در پایان این نشست ، حاضرین درخصوص ارزیابی و بررسی اولیه نیازهای سدهای پنجگانه و امکان سنجی تخلیه رسوب ، برآورد اقتصادی و اثرات زیست محیطی سوالات خود را مطرح نموده که مدیر عامل و کارشناسان فنی شرکت به سوالات حاضرین پاسخ دادند .همچنین مقرر شد شرکت آنشان ضمن همکاری و تعامل گسترده تر با دفتر بهره برداری و نگهداری از تاسیسات آبی و برقابی این شرکت نسبت به ارائه طرح های پیشنهادی خود درخصوص سدها همچنین کانال های آبیاری و زهکشی استان تهران براساس اعلام نیاز دفتر بهره برداری اقدام کند .