مدیرعامل شرکت آب منطقه ای تهران با توجه به شعار روز جهانی آب سال 2025 عنوان کرد:
در این یادداشت آمده است:
22 مارس مطابق با دوم فروردین ماه به عنوان «روز جهانی آب» نامیده شده و همه ساله شعاری از سوی بخش آب سازمان ملل برای این روز تعیین می شود. امسال نیز روز جهانی آب به نام "حفاظت از یخچال های طبیعی" نامگذاری شده که نشانگر توجه ویژه به منابع پنهان و اساسی آب است. یخچالهای کوهستانی در ایران در مناطق مرتفع که بارندگیها بالا و دمای میانگین سالانه پایین تر از صفر درجه است، تشکیل میشود. در طول سالیان سال در این مناطق، برف و یخ انباشته شده و پدیدهای طبیعی به نام یخچال طبیعی را تشکیل داده است. باید بدانیم یکی از مهمترین منابع تشکیلدهنده منابع آب شیرین ما یخچالها هستند. یعنی یخچالها سدهای بیدیوار و طبیعی و خدادادی هستند. در طول فصل سرد یخچالها در قالب برف و یخ بارندگیها را جمع میکنند و در طول فصل گرم سفرههای آب زیرزمینی و حتی روانابها را تغذیه و در اختیار مناطق پاییندست خود قرار میدهند. در کنار بحث منابع آبی، یخچالها، شاخص های طبیعی تغییر اقلیم محسوب میشوند. این پدیده با پیشرویها و پسرویهایی که نشان میدهند، بیانکننده وضعیت اقلیمی ما در دورههای گذشته و البته آینده هستند.
روز جهانی آب سال ۲۰۲۵ با شعار "حفاظت از یخچالهای طبیعی" حاوی پیام بسیار مهمی است که میتوان به اثرات تغییرات اقلیمی بر این حوزه اشاره کرد؛ گرم شدن زمین باعث شده که دمای داخلی یخچالهای طبیعی واقع در نقاط مختلف جهان افزایش پیدا کند و در نتیجه با آبشدن تدریجی، حجم زیادی از ذخایر این یخچالها ذوب شود. این مسئله از آنجا حائز اهمیت است که این یخچالها بخش عمدهای از ذخایر آب شیرین آشامیدنی جهان را تشکیل میدهند.
یخچالهای طبیعی در ایران یکی از اصلیترین منابع تامین آب شیرین در کشور هستند که در سال های اخیر این ذخایر آبی روندی کاهشی داشته اند. اندک بودن منابع آب در ایران، افزایش بی رویه جمعیت و بالطبع گسترش شهرنشینی باعث استفاده چندین برابری در مصرف آب شده،بنابراین ضرورت شناخت و حفظ یخچالهای طبیعی به عنوان یکی از مهمترین منابع آب شیرین کشور و همچنین به عنوان میراث اقلیمی ضروری قلمداد میشوند. اگرچه سطح یخچالهای طبیعی موجود در کشور اندک هستند اما همین مقدار هم از نظر منابع آبی و بهخصوص از جنبه تغییرات اقلیمی و بر اساس معیارهای یخچالشناسی به عنوان یخچالهای فعال وبسیار ارزشمندی شناخته میشوند. به عبارتی یخچالهای کوهستانی مانند سدهایی عمل میکنند که بدون ضرر و آسیب میتوانند آب را در مناطق کوهستانی ذخیره کنند و تنها باید با آگاهی از اهمیت آنها، در حفاظتشان بکوشیم.
مهمترین و اصلیترین عامل نابودی یخچالها گرمایش زمین است که متاسفانه روندی است که در تمام دنیا حادث شده و ما نیز در این چرخه قرار داریم ناگفته نماند عوامل انسانی نیز در نابودی یخچالها دخیل هستند. کاهش مصرف سوخت های فسیلی و استفاده از منابع انرژی تجدیدپذیر می تواند به کاهش دمای کره زمین و حفظ یخچال ها کمک کند. همچنین استفاده معقول و پایدار از منابع آبی که از یخچال ها تامین می شود، حفظ جنگل ها و مراتع، افزایش آگاهی عمومی، پژوهش و نظارت و همکاری میان کشورها برای حفاظت ازاین منابع ضروری است. حفاظت از یخچال های طبیعی نیازمند تلاش های مشترک در سطح محلی، ملی و بین المللی است تا بتوانیم از این منابع ارزشمند برای نسل های آینده محافظت کنیم.
در جهانی که بحران آب به یکی از مهمترین چالشهای پیشروی بشر تبدیل شده است، توجه به تغییرات اقلیمی و کاهش یخچال های طبیعی در سراسر جهان این روز می تواند به عنوان یک فرصت طلایی برای تقویت تلاش ها در راستای حفاظت از این منابع ارزشمند مورد استفاده قرار گیرد.